New cafeteria building | College of Landshut | competition

Show image gallery

College life | Landshut

About the project

The campus as the smallest unit of urban activity; about meeting people, communication and real time interaction. A place of teaching and learning. But also: to see and to be seen. Being public, but also providing retreat. Under these conditions the new refectory building fits in on the campus area of the college of Landshut as new center piece of contact and communication.

Urban planning and landscape architecture

The building arises out of the terrain as a compact and detached building standing vis-a-vis the dense build-up area of the college and counterbalancing this. Already existing alignments are adopted establishing a connection to the main street; at the same time the edge of the new architecture makes its border. The already existing pond finds a new way around the new building and plays around it from northwest to southwest. A new created pedestrian bridge connects the refectory building with the campus market place. Together with the new lecture hall building – which is by that time still under construction – the refectory building creates a clear entrance situation to the campus. Doing this the geometry of the building is slightly twisted, so that the main entrance with its foyer as well as the staircase cylinder is already visible from afar.

At the same time the refectory entrance corresponds to the setback main entrance of the lecture hall building and thusly forms the new campus gate. The foyer creates a forecourt: it is here where the student decides whether to go on walking to the campus area or just going directly to the canteen. The dining hall extends from northwest to southwest and offers with a generous glass facade a complete overview on the campus and the pond as well as on the principal axis. By the use of room-high glass elements visual connections are created both to the in- and outside. An additional extension of open space is optionally possible by designing the mullion-transom façade with folding-window elements. Thus all public and communication spaces open and connect directly to each other; a real spacial connection is created.

Building concept

The concept of the building is both from in- and outside compact and functional. The space organization of the refectory is lined up in a way that the different functions as kitchen, food output and dining hall work separately without interfering each other. The building and thus its functional flow is clearly organized within four zones:

Foyer: entrance and welcoming area, first assembly point and small market place; see and to be seen.

Kitchen area: compact and closed; access and delivery zone on the backside of the building, so that the daily rush of students is not affected.

Food output: desk and free-flow area and cash-points as direct connection between closed kitchen wing and open dining hall.

Dining hall: light-flooded, orientated to the campus and the campus pond with the pedestrian bridge. Besides the function of providing food supply the heart of the new canteen is the walkable terracing roof with plenty of space for meeting, communication, outdoor cinema or just for relaxation and enjoying the view.

Façade and construction are following the clear functional concept: a large spanning reinforced concrete ceiling, the exposed concrete bottom view is undisguised; reinforced concrete pillars and a final-coated floor screed; a slim mullion-transom façade with 3-slices insulated glass on the closed side of the façade (Kitchen and walk-in cooling box-area); using high insulation glass-panels as a continuation of the mullion-transom façade; the façade itself consists of a ventilated metal panel cladding.